Sinds de oprichting is De Groene Huisarts (ondertussen een stichting in wording) uitgebreid en geprofessionaliseerd. Naast de kerngroep van meest actieve collega’s, werken er tientallen aangesloten professionals in de schil om de kerngroep heen. De Groene Huisarts heeft ook ‘supporters’: onze achterban die het gedachtengoed en de activiteiten steunt en zelf door hun supporterschap een ambassadeurfunctie heeft.
De Groene Huisarts is georganiseerd volgens de theorie van netwerkleiderschap en hanteert het ‘sneeuwvlokmodel’ voor haar niet-hiërarchische organisatie. De kernleden (het toekomstige stichtingsbestuur) zet de koers van De Groene Huisarts uit en houdt deze in de gaten, om bij te sturen waar nodig. Per aandachtsgebied (deelonderwerp) bestaat een zelfsturende ‘sneeuwvlok’; sneeuwvlokken zijn flexibele expertisegroepen met korte lijnen en snelle slagkracht.
Sneeuwvlokken
- Regionale Green Teams
DGH ondersteunt regio-organisaties van huisartsen bij het verduurzamen. DGH brengt lokale Green Teams van deze organisaties met elkaar in contact en faciliteert de onderlinge uitwisseling van kennis, netwerk en succesvolle projecten.
- Scholing
DGH biedt scholingen aan in verschillende werkvormen, nauw afgestemd op het publiek en de vraag. DGH ontwikkelde onder meer onderwijs en presentaties voor regio-organisaties, huisartsenpraktijken en HAGRO’s/HOED-en, huisartsopleidingen, POH-GGZ en eerstelijns doktersassistenten. DGH is ook inhoudelijk betrokken bij het ontwikkelen van geaccrediteerde nascholingen en levert sprekers voor congressen en evenementen.
- Medicatie
Medicatie is een belangrijke pijler van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 en krijgt ook van DGH extra aandacht. DGH zet zich in om vervuiling door en verspilling van medicatie te voorkomen. Kennisoverdracht en samenwerking met apothekers en specialisten staan centraal.
- Pleitbezorging
DGH schuift aan bij bestuursorganen van beroepsorganisaties (LHV, NHG, InEen), ketenpartners, verzekeraars en andere beleidsmakers (VWS). Ze zet het onderwerp verduurzaming op de kaart te zetten en maakt zich sterk voor ondersteuning van de huisartsen in de groene transitie.
- Groen Pensioen
Big money: big responsibility. Alle huisartsen (in opleiding) dragen verplicht pensioenpremies af. Ons pensioenfonds Stichting Pensioenfonds Huisartsen (SPH) belegt ons geld nog steeds in verwoestende, vervuilende industrieën. DGH voert actieve lobby bij SPH om de belegportefeuilles te verduurzamen en te divesteren uit fossiele beleggingen.
- Klimaatrechtvaardigheid
DGH spreekt zich uit over de ecologische crisis. Het onderwerp klimaatrechtvaardigheid is daar onlosmakelijk mee verbonden. De ecologische crisis treft de meest kwetsbaren. De meeste slachtoffers vallen in het mondiale zuiden, maar ook in Nederland worden kwetsbare populaties harder getroffen. Als zorgverleners zien we dit onder meer terug in de ongelijke verdeling van ziektelast. DGH brengt klimaatrechtvaardigheid onder de aandacht bij de beroepsgroep.
- Active Hope
DGH maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van de aarde en die van onze medemens, ten gevolgen de klimaatcrisis, vervuiling, uitputting van de aarde en het verlies van biodiversiteit. Deze sneeuwvlok zet de theorie van Active Hope in om DGH-leden veerkrachtig te houden.
- Website
DGH onderhoudt deze website ter ondersteuning van haar missie. Op deze website vind je onder meer de agenda met nascholingen over duurzame gezondheidszorg, onder tab ’tools’ de inspiratiepagina’s met video’s van groene huisartsen en het overzicht van leden en Green Teams. Geleidelijk breidt DGH de informatie op haar website uit.
- Sociale media
De meest actuele en zichtbare activiteit van DGH op de sociale kanalen vindt plaats op het LinkedIn-kanaal. Daarnaast beheert DGH een vrij toegankelijke whatsapp-groep voor collega’s uit de huisartsenpraktijken. In deze groep wordt kennis, netwerk en inspiratie voor en door deelnemers gedeeld (om aan deze groep deel te nemen, mail je naar info@degroenehuisarts.nl).
- Stichting en financiering
DGH groeit in leden, achterban, zichtbaarheid en slagkracht. DGH is een paar stappen verwijderd van de oprichting van een stichting. Als stichting kan DGH aanspraak maken op subsidies om haar werkzaamheden uit te kunnen breiden.
Samenwerking
De Groene Huisarts is trots op haar vele inspirerende, samenwerkingsverbanden. Met onder andere Zorg voor Klimaat, De Groene Zorg Alliantie, De Klimaatdokter en Stichting Klimaatpsychologie heeft De Groene Huisarts warme banden en is er sprake van veel uitwisseling van kennis, kunde en ervaring. Samen staan we sterk in de transitie naar duurzame gezondheidszorg.